Specialisaties

Bekkenbodemoefentherapie

De bekkenbodemspier (gelocaliseerd in het bekken) fungeert als soort 'hangmat', hij ondersteunt je organen zoals de blaas, endeldarm en baarmoeder. Naast een ondersteundende fuctie zorgt deze spier er ook voor dat je je plas, windjes en ontlasting kan ophoudenen en kan laten gaan wanneer jij wilt. Ook bij het vrijen is een ontspannen bekkenbodemspier belangrijk. 

Problemen kunnen ontstaan door een overactieve of onderactieve bekkenbodemspier. 

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet kunnen ophouden van urine en/of ontlasting
  • Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • Problemen met vrijen, die samenhangen met de bekkenbodemspier
  • Rugklachten

De therapie richt zich op het bewust leren omgaan met de spier. U krijgt inzicht in de klachten en krijgt oefeningen om deze te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. 

 Slaap oefentherapie

Iedereen slaapt wel eens slecht. Maar als u langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaart u steeds meer beperkingen in uw functioneren. Op den duur beïnvloedt het uw hele leven en al uw emoties. Een effectieve manier om van een slaapprobleem af te komen is slaapoefentherapie! Tijdens de therapie krijgt u meer inzicht in het slaapprobleem en alles wat invloed heeft op de slaap. Een actieve aanpak van de klachten met stap voor stap opgebouwde oefeningen en adviezen/tips. Alle oefeningen en adviezen zijn direct toepasbaar in uw dagelijks leven.

Hoe kunt u uw slaapprobleem herkennen:

  • Inslaapproblemen: als het inslapen langer dan 3/4 uur duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand
  • Doorslaapproblemen: wanneer u moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3/4 uur of langer weer inslaapt.
  • Te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker worden en maar moeilijk weer in slaap kunnen komen. 

Voor meer informatie zie: www.slaapoefentherapie.nl

SI - klachten

Het sacro-illiacaal gewricht (SI-gewricht) bevindt zich in het bekken. Het is een immobiel gewricht met een stugge verbinding. Hierdoor geeft het stevigheid aan de wervelkolom en het bekken. Dit gewricht zorgt voor de overdracht van het gewicht van de romp naar de benen. Er komt dus erg veel belasting op te staan. Door al deze belasting, met daarbij nog eens veel spieren, banden en pezen die er aanhechten aan dit gewricht, kan dit gevoelige gewricht overbelast raken.

De meest voorkomende klachten die bij het SI-gewricht horen zijn pijn aan de lage rug en in de bilstreek aan één of aan beide zijde. Soms kan deze pijn uitstralen tot aan de benen.

De therapie is gericht op het mogelijk deblokkeren van een blokkade of het mobiliseren van het gewricht door middel van oefeningen en houding.